Irc-galleria, ii2 ja kuvake.net ovat kaikki varhaisteinien ja nuorten käyttämiä sivustoja, joissa voi luoda oman profiilin, jonne lisätä omia kuvia ja vastaanottaa ja lähettää kommentteja.

Irc-galleria on ikäänkuin valokuva albumi, jonne voi lisätä omia kuvia ja kommentoida toisten kuvia. Vaadittava ikä rekisteröitymiseen on 13 vuotta. Käyttäjien keski-ikä on n.19.8 vuotta.

Rekisteröitymiseen tarvitsee antaa oma sähköposti osoite, johon ilmaisosoite ei kuitenkaan ole käypä. Myös puhelinnuomeroa tarvitaan, jotta jäsenmaksu voidaan maksaa. Tässä mielessä irc-galleriaan kirjautuvat voidaan helposti jäljentää. Tosin toisten sähköpostin tai puhelinliittymän käyttäjiäkin voi olla.

Rekisteröityäkseen täytyy myös lukea paikan säännöt ja käyttäjäehdot. Alle täysi-ikäisen kuuluisi saada lupa vanhemmilta rekisteröitymiseen, eikä liian seksikkäitä kuvia saa lisätä. Irc-gallerialla on oikeus poistaa tai muokata käyttäjätunnusta ilman erillistä ilmoitusta, mutta se ei muokkaa tai poista yksityisesti lähetettyjä viestejä.

Säännöt ja käyttäjäehdot lukevat rekisteröitymisen kohdalla vain linkkinä, jotka tuskin tulevat rekisteröityjällä luetuksi. Tämän takia monelle voi jäädä epäselväksi, mitä konnankoukkuja niihin kuuluu.

Tavallisella kläyttäjällä eik ole mahdollisuutta piilottaa omia kuvia tai kirjoituksia. Sen sijaan vip-käyttäjä pystyy valitsemaan ystäväpiirin, joiden hän haluaa kuvansa ja kirjoitustensa näkyvän.

Tulevana opettajana suosittelisin kaikkia lapsia hankkimaan vip-tunnukset, mikäli he haluaisivat irc-galleriaan kuulua, jotta heidän yksityisyytensä olisi mahdollista. Lapsille tulee myös muistuttaa, että kaikki käyttäjät eivät ole sennäköisiä tai ikäisiä taikka sukupuolta, mitä he ilmoittavat. Vaikka reksiteröitymisessä tarvitaan henkilökohtaisia tietoja, ei niitä ole vaikea sivuttaa porsaanreikiä käyttämällä. Myös useat nuoret anatavat oman sähköpostinsa julkisesti esitettäväksi. Tämä pitäisi kieltää, sillä sähköpostin avulla on helppo jäljittää lasten ja nuorten henkilöllisyys. Lisäksi paikkakunnan ja tarkan syntymäpäivän antaminen on riskialtista.

Kuvamateriaali on myös arveluttavaa. Vaikka säännöissä ilmoitetaan tarkoin hyväksyttävät kuvat, niiden latauksia ei valvota kiitettäväksi. Alaikäinen saanee huonoja vaikutuksia nähdessään kännikuvia taikka liian paljastavia kuvia heitä vanhemmista nuorista, joita he ihannoivat.

Hyvää irc-gallerian käytössä ovat kuitenkin jo mainitsemani vip-asetukset ja niiden hyödyntäminen oman yksityisyytensä salaamiseksi. Lisäksi irc-galleriassa on Musta lista, jonka avulla voidaan estää haluttujen jäsenien kommentointi omille sivuille. Tämä estänee osittain myös kiusauksen jatkumista koulunulkopuolella internetissä.

 

ii2-sivuston rekisteröinnin säännöt ja käyttöohjeet ovat samanlaiset kuin irc-galleriassa. Myös kuvanlisääminen on helppoa, ja siitä huolimatta, että kuvanlisäyksessä lisääjällä täytyy olla täydet käyttöoikeudet kuvaan, ei sitä pystytä valvoa, vaan käytännössä minkä tahansa kuvan voi lisätä sivullee. Itse imuroin netistä googlen avulla rakennusmiehen selän sivustooni.. epiä valittanut kone, kun klikkasin vain, että hyväksy, ja on käyttöoikeudet, on. Plussana se, että tämä oli ainut sivusto näistä kolmesta, jossa käyttäjäehdot olivat suoraan esillä ennen niiden hyväsymistä, eivätkä esimerkikis linkin takana.

Sähköpostiosoitteen ei myöskään tarvitse olla yksityinen tai jäljitettävissä, vaan ilmaisosoite kävi. Nyt sitten odotellaan, että ii2 hyväksyy käyttäjätunnukseni. Tähän kuluu palvelimen lähettämän sähköpostin mukaan parista minuutista pariin päivään. Tämän jälkeen pääsen hyvällä (tai pitäisikö sanoa huonolla) tuurilla selailemaan sivustoa ja muiden käyttäjien kuvia.

Rekisteröidyin myös kuvake.net -sivustoon. Käyttäjäehdot olivat taas linkin takana, joten ne oli helppo ohittaa. Käytin samaa kuvaa, kuin ii2:ssa ja irc-galleriassa, eli rakennusmiehen selkää. Sähköpostiini tulee kahden päivän sisällä ilmoitus, jossa kerrotaan hyväksytäänkö reksiteröintini vai ei.